Dřevěné podlahy

 

Dřevěné podlahy z masivního dřeva jsou v současné době stále velmi oblíbené i přes to, že jim konkurují krytiny z jiných materiálů. Pro zákazníky toužící žít v souladu s přírodním materiálem a vědomím jeho výhod je dřevo jasná volba. Vyšší cenu dřevěné podlahy vyváží dlouhá životnost a ta skutečnost, že dřevo stárne do krásy.

 

 

Výhody dřevěných podlah:

  • originální přírodní materiál
  • dobré tepelné vlastnosti
  • schopnost přijímat a vydávat vlhkost
  • dlouhá životnost
  • možnost renovace
  • výběr z několika druhů povrchové úpravy
  • možnost skládání do vzorů

 

Tyto podlahy podle jejich konstrukce a typu pokládky:

A. Vlysové (klasické parkety) tl. 21 mm

Dříve častý typ podlahy, bohužel často nekvalitně proveden hlavně díky absenci kvalitních lepidel, tmelů a laků. Špatně přilepené a často nekvalitně povrchově upravené vlysy svým vrzáním a náročnou údržbou odradily mnoho zákazníků od klasických parket. Dnes však technologie a materiály postoupily, a pomáhají dosahovat zcela jiných výsledků. Vlysy se celoplošně lepí několika typy lepidel, která minimalizují pohyb jednotlivých parket. Broušení je prováděno moderními bruskami s vlastním odsáváním. Parketové tmely, laky popř. oleje pomáhají dosáhnout perfektní povrchovou úpravu s minimálními nároky na údržbu.

Jsou vhodné i pro společenské místnosti, sály a historické objekty. Nejčastěji používané dřeviny jsou dub, jasan, javor a buk.

B. Plovoucí (třívrstvé) tl. 15 mm

Tento druh konstrukce má výhody v tvarové stálosti a rychlé pokládce. Jednotlivé vrstvy jsou tvořeny střední nosnou částí z měkkého dřeva, spodním protitahem a vrchní nášlapnou vrstvou silnou cca 3,5 mm.

Ta je vybrána z širokého spektra evropských i exotických dřevin a již v továrně povrchově upravena. Těsné spoje zajišťují zámky vyfrézované po všech čtyřech stranách. Tyto podlahy se pokládají plovoucím způsobem na vhodnou izolační podložku. Lze je však i celoplošně nalepit parketovým elastickým lepidlem.

C. Vrstvené (dvouvrstvé a třívrstvé) tl. 10 - 15 mm

Na rozdíl od plovoucích podlah mají místo zámku jen pero a drážku, proto je nutné celoplošné nalepení. Jsou nabízeny jak v provedení parketa nebo prkno. Již z výroby jsou povrchově upravené lakem či olejem. Povrch může být hladký broušený nebo strukturovaný. Výhodou dvouvrstvého typu je nízká stavební výška a menší tepelný odpor.

D. Mozaikové tl. 8 - 22 mm

V posledních letech velmi oblíbené zejména - průmyslová mozaika (tzv. kantovka). Je dodávána jako polotovar a je ji nutno nalepit, obrousit, celoplošně zatmelit a povrchově upravit. Nejčastěji je pro její výrobu využíván dub, vyráběna je však i z exotických dřevin. Další typy jsou klasická tabulová, šestiúhelníková nebo zámecká mozaika.

E. Palubkové tl. 27 mm

První dřevěné podlahy byly právě tohoto typu a jsou oblíbené dodnes, hlavně na chalupách, chatách a v historických objektech. I u těchto podlah se hojně využívají nové technologie, izolace, montážní materiál a zejména v oblasti povrchové úpravy došlo k velkým změnám. Prkna jsou nejčastěji montována na jednoduchý nebo zdvojený trámkový rošt, vyplněný tepelnou a zvukovou izolací. Dřeviny používané k výrobě palubek jsou smrk, borovice a dub.

Důležitá je volba povrchové úpravy, která má za úkol ochránit dřevo a usnadnit údržbu celé podlahy. Velký důraz je též kladen na estetický dojem finálně upravené podlahy.

 

Druhy povrchové úpravy dřevěných podlah:

Lak:

Lakovaný povrch je u dřevěných podlah velmi oblíbený zejména pro svou snadnou údržbu a dlouhou životnost.

Pokud není dřevěná podlaha nalakovaná již z výroby vybíráme ze širokého spektra podlahových laků na vodní, rozpouštědlové popř. alkoholové bázi. Intenzita zátěže též určuje použití laku 1 složkového nebo 2 složkového. Při výběru správného typu laku hraje roli též druh dřeviny, exotická dřeva si žádají jiný lak než například dub nebo jasan. Laky jsou nanášeny nejčastěji ve třech vrstvách. Poslední vrstva laku se nanáší zpravidla po montáži obvodových lišt a důkladném vysátí lakované plochy.

Při zvýšených nárocích na mechanickou odolnost podlahy je možné nanést i další čtvrtou vrstvu vrchního laku. Moderní podlahové laky dávají dřevu přirozený matný nebo polomatný vzhled.

Olej:

Tvrdý voskový olej v poslední době získává stále více na oblibě a to hlavně pro svůj přirozený vzhled a pěkné zvýraznění barvy a struktury dřeva. Oleje se vyrábí i v barevných provedeních a mohou tak změnit odstín dřeviny. Dle zátěže používáme materiály 1 složkové popř. 2 složkové. Výhodou této povrchové úpravy je možnost místních oprav a snadná renovace. Olej neuzavírá povrch dřeva a umožňuje mu tak dýchat (reagovat na změny vlhkosti a teploty). Takto upravená podlaha si však žádá šetrnou údržbu s minimálním množstvím vody při použití čistících a ošetřovacích prostředků k tomu určených.

Mořidlo:

Jedná se o individuální povrchovou úpravu, která umožňuje rovnoměrně zabarvit dřevinu do jiného odstínu. Důkladně zaschlý povrch je nutno přelakovat vhodným vrchním lakem v několika vrstvách.

 

Tvrdost dřevin ve stupních podle Brinela:

Smrk 1,3
Borovice 1,6
Modřín 1,9
Olše 2,1
Bříza 2,6
Javor horský 3,0
Třešeň evropská 3,2
Třešeň americká 3,6
Buk 3,8
Dub 3,9
Jasan 4,0
Hrušeň 4,4
Habr 4,5
Javor kanadský 4,7
Akát 4,8
Teak 3,6
Padouk 3,8
Hevea 4,0
Merbau 4,9
Wenge 5,3
Doussie 5,8
Bambus 5,9
Ipe 6,5
Jatoba 7,0

 

1 - 2 ... měkké dřevo
2 - 3 ... polotvrdé dřevo
3 - 4,5 ... tvrdé dřevo
4,5 - 8 ... velmi tvrdé dřevo