Korkové podlahy

 

Korek je přírodní materiál- kůra z korkového dubu loupaná několikrát za život stromu. Korek dodávaný na náš trh pochází nejčastěji z Portugalska. Z něj vyráběné podlahoviny jsou antistatické a hypoalergenní. Tento materiál je na podlahy používán již více než 100 let. Díky jedinečné stavbě buněk tvořících korek má korková podlaha jedinečné tlumící a izolační schopnosti.

Korkové podlahy volí zpravidla zákazníci, kteří docení jeho výjimečné vlastnosti. Budete-li jeden den chodit po keramické dlažbě a druhý po korkové podlaze, pocítíte v tom značný rozdíl.

Korkové podlahy nabízí:

  • výjimečný přírodní materiál
  • mimořádné tepelné a akustické vlastnosti
  • pružnost a příjemný došlap
  • nepropustnost
  • možnost výběru povrchové úpravy
  • možnost renovace

Základní dělení:

Celoplošně lepené korky

- jedná se o čtverce o rozměrech 300x300 mm a síle 4 mm. Základ sendvičového dílce je korkový aglomerát, vrchní pohledovou vrstvu tvoří dekorativní korková dýha v různých dekorech. Výhodou tohoto typu je nízká stavební výška, minimální kročejový hluk a možnost pokládky bez dilatací. Tyto podlahy jsou buď povrchově upraveny již z výroby nebo jsou lakovány či olejovány po pokládce.

Plovoucí korkové podlahy

- lamely o rozměrech 905x295 mm a síle 10,5 mm mají kolem celého obvodu vyfrézovaný zámek. Ten zajišťuje těsnost spár a pevnost celé podlahy. Na nosné HDF desce je pružná izolační korková vrstva pokrytá pohledovou dekorativní korkovou dýhou s finální povrchovou úpravou.

Spodní část lamely tvoří izolační korková podložka. Pod tyto podlahy není nutné pokládat další vyrovnávací podložky.

Druhy povrchových úprav:

Lak

Velmi oblíbená povrchová úprava s matným vzhledem jejíž východy jsou především dokonalá ochrana a snadná údržba.

  1. Lak nanášený po pokládce a lehkém přebroušení. Doporučují se 4 vrstvy kvalitního laku určeného na podlahový korek.
  2. Lak nanesený již při výrobě. Tato povrchová úprava je dnes nejčastější. Využíván je moderní keramický lak Xtreme WRT v 6 vrstvách.

Olej

Tvrdý voskový olej je nanášený nejčastěji po pokládce a po lehkém přebroušení. Výhody této povrchové úpravy jsou - zachovaná prodyšnost korku, možnost snadných oprav a renovace.

Vinylová fólie

Podlahy jsou již z výroby opatřeny povrchovou vrstvou extrémně odolné vinylové fólie silné 0,5 mm. Tato povrchová úprava korku umožňuje jeho použití i do komerčních prostor s vysokou zátěží.

Barva

Výběr je možný ze široké palety transparentních barev jež asociují keramiku, kámen, mramor apod. Barvy jsou nanesené na korek již při výrobě. Barvený korek je po pokládce nutné přelakovat 4 vrstvami laku.